GENEL

ORTAKÖY, YÖRÜK ŞENLİĞİ İLE ŞENLENDİ…

10.07.2023 - Pazartesi 15:11

ORTAKÖY, YÖRÜK ŞENLİĞİ İLE ŞENLENDİ…

Milas Yörük Obaları Kültür Derneği ile Ortaköy Mahalle Muhtarlığı’nın ortaklaşa düzenlediği Yörük Şöleni, Ege ve Akdeniz Bölgesi’nden gelen Yörüklerle gerçek bir şölene dönüştü. Yöresel sanatçıların ve halk oyunları ekiplerinin sahne aldığı şölene, Fethiye’den katılan ve ‘Dağların Sultanları’ adı ile tanınan Kadın Halk Oyunları ekibi, performanslarıyla şölene damga vurdu. Şölenin keyifli bölümlerinden biri ise yeni dönemin Yörük Beyi olarak yapılan ve Öğr. Üyesi Mehmet Günlük’ün seçildiği Yörük Beyi seçimi oldu.

 

Bu sene Milas Yörük Obaları Kültür Derneği ve Ortaköy Mahalle Muhtarlığı tarafından 11’ncisi, Milas Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleşen Yörük Şöleni’ne; Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, önceki dönem Muğla Milletvekili Suat Özcan, Muğla İl Tarım Müdürü Barış Saylak, Aydın İl Emniyet Müdür Yardımcısı Ömüray Bozkur, Milas Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Celal Devrim, Şoförler Odası Başkanı Nurol Paskal, Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Özay Sabancı, bazı Belediye Meclis Üyeleri, siyasi parti, oda ve derneklerin temsilcileri, çok sayıda mahalle muhtarı ile başta Türk Boyları Konfederasyonu Başkanı Durhasan Koca olmak üzere yurdun dört bir tarafından Yörük derneklerinin başkan ve yöneticileriyle kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan şölende temsili ‘Gelin alma’ töreniyle devam etti. Tüm katılımcılara yayık ayranı, pilav ve keşkek ikram edilirken, şölenin açılış konuşmasını, Dernek Başkanı Erkan Turgut yaptı. Başkan Turgut, tüm katılımcılara hoş geldiniz diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Sözlerime, hepinizin bildiği bir söz ile başlamak istiyorum. Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk; “Arkadaşlar, gidip Toros Dağlarına bakınız. Eğer orada bir tek Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa şunu çok iyi biliniz ki bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet asla Türk’ü yenemez.” demiştir.

İşte büyük Önderimizin biz Yörükleri gururlandıran bu güzel sözleri ışığında, Cumhuriyetimizin 100’ncü yılında sizlerle bir arada olmaktan son derece mutlu olduğumuzu belirtmek istiyorum.

Bugüne kadar birçok etkinliğe Milas Yörük Obaları Kültür Derneği olarak imza attık ancak bizleri en fazla heyecanlandıran etkinliğin birincisi, geçen yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı öncesinde düzenlediğimiz Cumhuriyet şenliği, ikincisi ise bugün düzenlemiş olduğumuz, cumhuriyetimizin 100’ncü yılında olması nedeniyle farklı bir heyecan duyduğumuz bu şenliğimiz.

Bu ülkenin birer ferdi olmaktan her zaman gurur duyan biz Yörükler, sonsuza kadar bu gururu taşıyacak, o gün yaşayan ve gelecekte yaşayacak olan nesillere bu kültürü ulaştırmaya, bu kültürü insanlarımızla buluşturmaya devam edeceğiz.

Şu an burada bulunan bu güzel topluluk, bu inancımızı daha da güçlendirmektedir.

Değerli konuklarımız. Milas Yörük Obaları Kültür Derneği yönetimi olarak güzel ilçemizin her alanda daha da gelişmesi, yükselmesi ve hak ettiği yere ulaşması için ilçemizdeki tüm kamu kurum temsilcileri, siyasi partilerimiz ve sivil toplum kuruluşlarıyla ortak hareket etmeye devam ediyoruz. Bugüne kadar bizden istenen, beklenen her türlü çabayı gösterdik, ortak akıl çerçevesinde destek vermeye devam edeceğiz.

Sözlerime burada son verirken, bugün bizleri yalnız bırakmayan siz değerli konuklarımıza tekrar hoş geldiniz diyor, bu şenliğin düzenlemesinde maddi ve manevi katkılarını esirgemeyen dostlarımıza bir kez daha teşekkür ediyoruz.”

Dernek Başkanı Turgut’un ardından şenliğe evsahipliği yapan Ortaköy Mahalle Muhtarı Mehmet Aral kürsüye gelerek tüm konuklara katılımları için teşekkür ederek hoş geldiniz dedi.

Mahalle Muhtarı Aral; “Böyle bir şenliğin mahallemizde düzenlenmesinden dolayı hepimiz son derece mutlu ve gururluyuz. Cumhuriyetimizin 100’ncü yılında gerçekleşiyor olması bizlere ayrı bir gururu yaşatıyor. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu şenlik ve başka etkinliklere evsahipliği yapmayı sürdüreceğiz” dedi.

“TÜRBE KÜNARINI ÜLKEMİZE VE DÜNYAYA TANITACAĞIZ”

Muhtar Aral’ın ardından kürsüye gelen Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ise konuşmasına birkaç gün önce vefat eden Muğlalı yöresel sanatçı İbrahim Ethem Yağcı’yı anarak başladı. Başkan Tokat konuşmasında şunları söyledi:

“Kültürümüze çok önemli katkılar vermiş ve geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz İbrahim Ethem Yağcı’yı saygı ve hürmetle anarak konuşmama başlamak istiyorum.” diye belirten Başkan Tokat, “Emekleri, özverisi, kültürümüz adına yaptığı her şey için kendisine minnettarız.

Türbe yaylası bizler için, Milas için çok önemli bir yerdir. Türbe, Milas’ın iki büyük yaylasından birisidir ve içerisinde birden fazla köyümüzü barındırmaktadır. Geyik Barajı’nın olduğu bir bölge içerisindedir. Çam künarı ile meşhurdur. Ev sahipliği yapan Türbe’de Ortaköy’ün yanında Olukbaşı, Çamlıyurt, Akkovanlık, Çallı köylerimiz de bulunmaktadır.

Son dönemde Türbe köylerinin değerli muhtarları ve değerli halkımızın ortak çabaları ve bizlere olan güveni ile önemli çalışmalar gerçekleştirdik.

Adil bir şekilde bütün mahallelerimize hizmet dağıttık. Bu bölgeye takribi 50 bin metrekarenin üzerinde parke işi yapıldı. Yaklaşık olarak Olukbaşı’nda 5 bin, Çamlıyurt’ta 9 bin,  Ortaköy’de 15 bin, Akkovanlık’ta 15 bin, Çallı 9 bin metrekare civarında parke imalatı yaptık. Vatandaşlarımıza son dönemde verdiğimiz sözleri büyük ölçüde yerine getirdik. Ortaköy’de çok amaçlı salon yaptık. Köy meydanında gerekli park ve merkezi düzenlemeleri gerçekleştiriyoruz. Sekiz kilometre asfalt çalışması yaptık ve bir o kadar daha yapılmasını planlıyoruz. Yine bu bölgede gençlerimizi spora yönlendirecek halı saha projesini de hayata geçireceğiz.

Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında Yörük şenliğini Türbe köyleri ile buluşturmanın onur ve gururunu yaşıyoruz. Emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum, toyumuz hepimize hayırlı olsun. Çok acılar, çok buhranlar yaşadık. Bizim kendimize gelmemiz, biraz huzur bulmamız, güven kazanmamız ve kaynaşmamız için Yörük kültürüne ihtiyacımız var. Bu noktada Milas Belediyesi olarak derneklerimizi ve kuruluşlarımızı desteklemeye özen gösteriyoruz.

Bu etkinliğimizin Türbe’de yeni bir hedefe çığır açmasını özellikle istiyorum. Çam künarı çok değerli bir besindir ama Türbe künarı aroma olarak ayrı nitelikleri olan bir künardır. Önümüzdeki süre içerisinde Türbe’nin çam künarını tüm Türkiye’ye, dünyaya tanıtmak için yeni festivaller yapacağız.

Bu duygularla sizlere tekrar hoş geldiniz diyor, Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, değerli şehitlerimiz, değerli gazilerimiz ve aileleri olmak üzere hepsinin anısı önünde saygıyla eğiliyorum, Ne Mutlu Türküm diyene diyorum.”

Yapılan konuşmaların ardından temsili ‘gelin alma’ töreni, halk oyunları gösterileri ve yöresel sanatçıların konserleriyle devam eden etkinliğin en renkli bölümlerinden biri olan yeni dönem Yörük Beyi seçimleri yapıldı.

YENİ YÖRÜK BEYİ, ÖĞR. ÜYESİ MEHMET GÜNLÜK OLDU.

Önceki dönem Yörük Beyi Murat Ünal görevi, açık arttırmada en yüksek rakamı veren Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Meslek Yüksekokulu öğretim üyelerinden Mehmet Günlük’e devrederken, Yörük kültürünün yaşaması ve gelecek nesillere aktarılması gerektiğine vurgu yaptı. Ünal; “Bu yol, Sarı saçlı, mavi gözlü, kendisi de bir Yörük olan Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal’in yoludur. Kurduğu cumhuriyet sonsuza kadar yaşayacak. Bugün burada bulunan Yörükler, bu ülkenin evlatları olarak hem kendi kültürlerine hem de cumhuriyete sahip çıkarak, ülkemizin bağımsızlığı uğruna canlarını, kanlarını seve seve feda edecek, Ne Mutlu Türk’üm diyen vatan evlatlarıdır.

Bu görevi çok değerli dostum Mehmet Günlük Hocam’a devretmekten son derece mutluyum. Bir ve beraber olarak bundan sonra bu kültürü yaşamak ve yaşatmak için çaba harcamaya devam edeceğiz” dedi.

Ünal, Yörük Beyi’ni temsil eden simgelerden tesbihi, yeni Yörük Beyi Günlük’e verirken, bir diğer simge olan şapkayı ise etkinliğe katılan Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke teslim etti.

Yörük şapkasını takarak sahneye çıkan Kaymakam Böke; “Aslında ben bir Yörük değilim fakat son 6-7 senedir Yörüklerin yoğun olarak yaşadığı yerlerde görev yaptım. Bu kültürü tanımaktan son derece mutluyum ve mutlaka yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması taraftarıyım. Bugünkü etkinliğin Cumhuriyetimizin 100’ncü yılına denk gelmesi de ayrı bir gurur. Burada bulunan tüm vatandaşlarımızla bu gururu yaşamak ayrı bir güzellik...” diyerek yeni Yörük Beyi’ni tebrik etti.

Yeni Yörük Beyi için düzenlenen törende konuşan Türk Boyları Konfederasyonu Başkanı Durhasan Koca ise; “Bu kültürde; ötekileştirmek, ayrıştırmak, bölücülük yapmak, insanlar arasında fitne-fesat çıkarmak yoktur. Yunus’un ‘yaratılanı severiz, yaratandan ötürü’ sözünde dediği gibi bu yol sevgi yoludur” diyerek etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

FETHİYE EKİBİ ŞÖLENE DAMGA VURDU…

Yöresel sanatçıların konserleri ve yurdun dört bir tarafından gelen halk oyunları ekiplerinin gösterileriyle günboyu süren etkinlikte sahne alan Fethiye Kadın Halk Oyunları ekibi, sergiledikleri performansla herkesin beğenisini kazanarak büyük alkış aldı. Gösterinin ardından alandaki kalabalık, halk oyunları ekibiyle hatıra fotoğrafı çektirmek için adeta yarıştı.

GRUP PUSULA DA SAHNE ALDI

Mahalli sanatçıların farklı yörelere ait seslendirdiği birbirinden güzel türküler ve oynanan halk oyunlarıyla keyifli bir ortamda gerçekleşen 11’nci Yörük Şöleni, Grup Pusula konseriyle sona erdi. Grup Pusula’nın solisti Mehmet Ali Akın ve arkadaşlarının seslendirdiği şarkılara alandaki kalabalık eşlik ederek, şöleni renklendirdiler.

YORUM YAZ