YEREL

TÜBİTAK DESTEKLİ DOKTOR MİLASLI İSMAİL HAKKI PROJESİNDE SONA YAKLAŞILIYOR.

22.04.2024 - Pazartesi 21:11

TÜBİTAK DESTEKLİ DOKTOR MİLASLI İSMAİL HAKKI PROJESİNDE SONA YAKLAŞILIYOR.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğretim elemanlarından Doç. Dr. Ebubekir Eraslan’ın yürütücüsü olduğu TÜBİTAK destekli (122G288 nolu) ‘Çok Kimlikli ve Yönlü Bir Osmanlı Münevveri Milaslı İsmail Hakkı’nın Bilimsel Mirası’ başlıklı proje de sona yaklaşıldı.

 

1869 tarihinde Milas’ın Burgaz Mahallesi’nde doğan Doktor Milaslı İsmail Hakkı, tüccar Milaslı Hacı Mehmet Ağa’nın oğludur. İlk ve ortaöğrenimini Milas ve İzmir’de tamamladıktan sonra Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’nin sivil kısmından emraz-ı umumiye (patolog) hekimi olarak mezun oldu.

Muğla, Aydın, Kastamonu, Şam, Beyrut, Çanakkale ve Bitlis’te hekim ve sıhhiye müfettişi olarak çalışan, Hekim olarak dönemin çeşitli salgın hastalıklarıyla mücadelede öncü roller üstlenen, Enver Paşa’nın 1914 yılında ordu yazışmalarında hayata geçirdiği huruf-ı munfasılanın (ünlü sayısının arttırılması ve harflerin ayrı ayrı ayrı yazılması) fikir babasıdır. Dr. İsmail Hakkı, İzmir’in işgalini protesto etmek üzere toplanan II. Sultanahmet Mitinginde halkı heyecanlandıran konuşma yapmış bir vatansever olarak biliniyor.

Öte yandan Yeşilay’ın kurucularından olan Doktor Milaslı İsmail Hakkı; 1920-1926 yılları arasında Sağlık Bakanlığın Teftiş Kurulu Başkanlığı da yapmıştır.

İslam dininin akıl ve bilimle asla çatışmadığı, yazdığı çeşitli kitap ve makalelerle ispat eden; Tıp, İlahiyat ve dil bilimi alanlarında uzman Doktor Milaslı İsmail Hakkı’nın bilimsel mirasının gün yüzüne çıkarılmasının ve bu miras üzerinde toplumun farklı kesimlerinde farkındalık ve de bilinç oluşturulmasının hedeflendiği bu proje ile Milas’ın; tarihi, toplumsal, kültürel ve sosyal hayatına yeni bir soluk kazandırılmış olacak.

YORUM YAZ