EĞİTİM YEREL

MENTEŞ ENGELSİZ HAYAL KAFE’DE PROJE TANITIMI…

23.10.2023 - Pazartesi 14:38

MENTEŞ ENGELSİZ HAYAL KAFE’DE PROJE TANITIMI…

Milas İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, ilçeye bağlı Menteş Mahallesi’ndeki Engelsiz Hayal Cafe’de, basın mensuplarıyla bir araya gelerek, Engelsiz Kafe’nin tanıtımı, öğrencilerin kahvaltı servisleri, Empati Projesi’nin tanıtımı, okul atölyelerinde üretilen ürünlerin tanıtılması, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Proje ekibi tarafından ilçemize kazandırılan ve Avustralya Büyükelçiliği (DAP) Hibe Programı kapsamında “Uzay Serüveni Projesi (planetaryum)” tanıtımı yapıldı. İlçe Milli Eğitim Müdürü Akın Aydın, Şube Müdürü Türker Yaşoğlu, Remzi Ozan Mehmet Kadıoğlu Özel Eğitim Uygulama Okulu Müdürü Serap Akar, Menteş Mahalle Muhtarı Bayram Arıcı ve Okul Aile Birliği Başkanı Mehmet Çiçek'in katıldığı tanıtım programında ilçe genelindeki okulların fiziki durumu, taşımalı eğitim ve daha birçok konuda yaşanan gelişmeler ve sorunlar değerlendirilerek, uygulanan/uygulanacak olan projeler paylaşıldı.

Milas’a bağlı Menteş Mahallesi Remzi Ozan Mehmet Kadıoğlu Özel Eğitim Uygulama Okulu bahçesinde hayırseverlerin katkılarıyla ilçeye kazandırılan Engelsiz Hayal Cafe’de gerçekleşen kahvaltılı toplantıda okul öğretmenlerinden Samet Karakuş, ‘Empati Projesi’nin detaylarını sinevizyon eşliğinde aktardı. “Bu projede fiziksel engeli bulunan bireylerinin yaşadığı zorlukları empati yoluyla öğrencilerimize anlatmaya/öğretmeye çalıştık. Örneğin görme engelli bir bireyin yaşadığı zorluğu, öğrencilerimizin gözlerini bağlayarak yürümesini, bastonla yürümesini anlamalarını sağlamaya, sürekli kullandığı elini/kolunu bağlayarak diğer eliyle bir şeyler yemesini/içmesini, ayakkabısını bağlaması gibi günlük ihtiyaçlarını karşılamanın zorluğunu anlamalarını sağlamayı amaçladık. Yaklaşık 6 bin öğrenciye bu proje ile ulaşıldı” diyerek, projenin amacını ve detaylarını paylaştı.

“TAŞIMA İLE İLGİLİ BİR SORUNUMUZ YOK”

Milas İlçe Milli Eğitim Müdürü Akın Aydın tarafından, kafenin yapımında katkıda bulunan Okul Aile Birliği Başkanı Mehmet Çiçek’e teşekkür plaketi verilirken, İlçe Milli Eğitim Müdürü Aydın, 2023-2024 eğitim-öğretim yılı ile ilgili ilçe genelindeki okulların fiziki durumu, taşımalı eğitimle ilgili son durumu basın mensuplarıyla paylaştı.

Milas’ın çok geniş bir coğrafyada bulunduğuna dikkat çeken İlçe Milli Eğitim Müdürü Akın Aydın; “137 kurumda toplam 1.995 öğretmen ve 23.626 öğrencimiz var. Geçen yıl 2 ayda ilçe genelindeki tüm okulları dolaştım. Genel anlamda ne durumda olduklarını tespit ettik ve gördüğümüz birçok eksikliği giderdik. Bu sene de arkadaşlarla birlikte yine tüm okullarımızı dolaşacak eksiğimizin olup olmadığını göreceğiz. Örneğin bu sene okulların açıldığı ilk günden itibaren şu ana kadar taşıma ile ilgili bir sorunumuz yok. Yaklaşık 3.700 öğrenciyi taşıyoruz. Mutlaka her il ve ilçede okulların ilk açıldığı günlerde bazı sorunlar olabilir. Elbette bizim de eksiğimiz, hatamız illaki vardır, olacaktır. Önemli olan bunları görüp düzeltme yolunda adımların atılmasıdır. Tüm personelimiz bu doğrultuda elinden geleni yapıyor.

Geçtiğimiz hafta sizlerle de paylaşmıştık. İlimiz genelinde ‘Eğitimde İyi Örnekler’ adlı yarışmada ilçe olarak 9 alanda; birincilik, ikincilik ve üçüncülük aldık. İlçe genelinde uyguladığımız pek çok projemiz var. ‘Mavi-Yeşil Okullar Projesi’, ‘Bir Kitap, Bir İnsan Projesi’ gibi… 2023 Teknofest’te 48 proje ile yer aldık ve 2 okulumuz bölge finaline katıldı. Erasmusdays Kutlamaları kapsamında geçen hafta Çamköy’deki okulumuzda Prof. Dr. Semih Gürsu tarafından ‘Sera Gazı İklim Değişikliğinin Ana Nedeni mi?’ konulu Tübitak Bilim Söyleşisi yapıldı. Diğer okullarımızda da bu tür programlar uygulanacak.

Tübitak 4006 Bilim Fuarı’nda 5 okulumuz proje hazırladı ve önümüzdeki günlerde kendi okullarında bu projeleri tanıtacaklar.

Bugün sizler aracılığıyla Milaslılara tanıtacağımız ‘Uzay Serüveni Projesi’ (Planeteryum) ile ilgili de geçen yıl Avustralya Büyükelçiliği tarafından bize destek verildi. Toplamda geçen yıl 8.500 öğrenciye ulaştık. Bu sene de bu programlarımız devam edecek. Bu projelerle ilçemizdeki eğitim kalitesini arttırmak, özlenen akademik başarıyı yakalamak istiyoruz. Eğitimde bugün attığınız bir adımın dönüşünü hemen beklemek mümkün değildir. Zamanla hem akademik başarı, hem de eğitimdeki kalite bu tür proje ve programlarla kazanılacaktır. Bu doğrultuda adımlar atmayı sürdürüyoruz.

Kısaca geniş ve dağınık bir coğrafyada dar imkanlarla bu görevi yürütmeye çalışıyoruz” diyerek, içinde bulunduğumuz eğitim-öğretim yılında ilçenin eğitimdeki genel durumunu aktardı.

İlçe genelindeki okulların fiziki durumları ile ilgili de bilgi veren İlçe Milli Eğitim Müdürü Aydın, bu sene içerisinde 5-6 okulda güçlendirme çalışmaları yapılacağını söyledi. Aydın, bu okullarla ilgili ihale sürecinin devam ettiğini aktardı.

Düzenlenen toplantının son bölümünde ise ‘Uzay Serüveni Projesi’ (Planeteryum) tanıtıldı. İlçe Milli Eğitim Müdürü Aydın; “2022-2023 Eğitim Öğretim yılında Avustralya Büyükelçiliği (DAP) hibe programı kapsamında Müdürlüğümüz 10.000,00 Avustralya Doları almaya hak kazanmıştır. ‘Uzay Serüveni Projesi’ kapsamında ilçemize kazandırdığımız Planeteryum sisteminin ilk gösterimi ve proje açılışı KYK Yurdunda kalan küçük misafirlerimiz (depremzede)  için yapıldı. Projemizde 4-6 yaş arası 25 erkek çocuk, 25 kız çocuk; 7-11 yaş 2972 erkek çocuk, 2778 kız çocuk; 8-14 yaş 1332 erkek çocuk, 1427 kız çocuk; toplamda 8559 öğrenciye Planeteryum uzay ve gökyüzü eğitimi verilmiştir. 56 köy okuluna ve KYK yurduna Müdürlüğümüz Strateji Geliştirme Hizmetleri tarafından ziyaretleri gerçekleştirilmiştir. Çalışılan anketler sonucunda projenin öğrenci memnuniyet oranı %100 olarak belirlenmiştir. Planeteryum ile ilk defa karşılaşma durumu %98, uzay ve gökyüzüne olan ilginin artma oranı %95 olarak belirlenmiştir. Proje süreci başvuru hariç toplam 5 aydır. Fakat proje içeriği olarak sürdürülebilirliği yüksek bir proje olduğundan dolayı ilerleyen dönemlerde de faaliyetlerin devamı planlanmaktadır” dedi.

Yapılan açıklamanın ardından öğrenciler, sunum için hazırlanan çadır içerisinde uzay ve gökyüzü ile ilgili videoyu izlediler.

YORUM YAZ