MAGAZİN YAŞAM YEREL

YILLARDIR BİLİNMEYEN BİR GERÇEK ORTAYA ÇIKTI…

29.04.2022 - Cuma 11:26

YILLARDIR BİLİNMEYEN BİR GERÇEK ORTAYA ÇIKTI…

1973 yılında bestelenip ilk defa ses sanatçısı Esengül tarafından plağa okunan, ardından 50 civarında sanatçı tarafından seslendirilen ‘Taht Kurmuşsun Kalbime’ adlı şarkının gerçek söz yazarı, yıllar sonra ortaya çıktı.

 

Bir dönem milyonlarca kişi tarafından dinlenen, Altın Plak Ödülü alan şarkının yazılma hikayesini Hukukçu yazar Şemsettin Polat, şöyle anlatıyor: “1972 yılında ben İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğrenci iken yazdığım bu şarkı sözleri, 1973 yılında bestelenip ilk defa ses sanatçısı Esengül tarafından plağa okundu. Şimdiye kadar 50 civarında ses sanatçısı tarafından kaset ve albümlere alınıp, seslendirildi. Halen de sanatçıların, müzisyenlerin ilgi ile dinlediği bir şarkı olarak güncelliğini korumakta ve sürdürmektedir.”

ALTIN PLAK ALAN ŞARKI…

Dönemin de altın plak kazanacak kadar ünlü olan şarkının söz yazarı olarak yanlış bilinen gerçek yıllar sonra ortaya çıkıyor. Parçanın gerçek söz yazarı Şemsettin Polat iken müziğini yapan Orhan Akdeniz haksız bir şekilde hem söz hem de müzik olarak kendini yazdırmıştır. Bu gerçek, sözü yazan Şemsettin Polat'ın olayı farkına varması ile ortaya çıkıyor. Asıl mesleği avukatlık olan Şemsettin Polat, Taht Kurmuşsun Kalbime’nin sözünü yazdıktan sonra Taç Plak sahibine vererek sanatçı Esengül okutturduktan sonra bir daha parçanın üstüne düşmemiş. Hayat şartları, avukatlık mesleği derken tam 27 yıl geçmiş. 27 yıl sonra şarkının söz sahibi Orhan Akdeniz yazılmasının şokuyla soluğu MESAM ve Müyap da alıyor. Sonra gerçeğin ortaya çıkmasından sonra bilirkişi tarafından söz tekrar Taht kurmuşsun Kalbime’nin söz yazarı olarak Şemsettin Polat yazılıyor. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Şemsettin Polat “27 yıldır böyle bir yanlışlık yapılmıştı. Taht Kurmuşsun Kalbime’nin söz yazarı benim ama arkadaş kalkıp hem söze hem de müziğe kendi adını yazdırmış. Sonra yanlış oldu falan gibi komikçe cevaplar verdi. Ama bu emek hırsızlığıdır” dedi.

Dünya Gençlik Konseyi Genel Başkanı Hüseyin Celep ünlü hukukçu yazar Şemsettin Polat'ı evinde ziyaret etti. Sanatçı ve sanata çok önem verdiklerini söyleyen Dünya Gençlik Konseyi Genel Başkanı Hüseyin Celep, yıllardır dinlenen böylesi güzel bir şarkının söz yazarı ile bir arada olmanın mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını söyledi. Celep; “Böylesi kıymetli sanatçı ve yazarlarımızı ziyaret etmekten gurur duyuyoruz. Kendisi çok önemli bir söz yazarı ve şairdir” dedi.

 

TAHT KURMUŞSUN KALBİME

 

Bırakamam seni ben

Yanımdan gidemezsin Seviyorsan benimle

Oturup içeceksin

 

Uzaklarda aramam

Çünkü sen içimdesin

Taht kurmuşsun kalbime

En güzel yerindesin

 

Her an seni canımda

Ruhumda duyuyorum

Aşkınla sarhoşum ben

Çılgınca seviyorum

 

Artık anmak istemem

Ayrılığın adını

Seninle alabildim

Mutluluğun tadını

 

Uzaklarda aramam

Çünkü sen içimdesin

Taht kurmuşsun kalbime

En derin yerindesin

 

Ayrılığın yükünü

Kaldırıp taşıyamam

Dünyaları verseler

Ben sensiz yaşayamam

 

Söz: Şemsettin Polat

YORUM YAZ