YEREL

UKRAYNA - RUS SAVAŞI-2

24.04.2022 - Pazar 18:21

UKRAYNA - RUS SAVAŞI-2

Avrupa kıtası doğusu ile kuzey Batı Asya toprakları üzerinde devam eden Ukrayna Rus Savaşı tüm hızıyla devam ediyor. Geri dönmesi zor bir yola girmiş haldeler. Gelecekte ne gibi sonuçlar doğuracağı şimdilik bilinmez ancak her şeyden önce ABD hedefine ulaşma ve istediğini elde etmeye yaklaşmış durumda olduğunu sanıyor. Ancak evdeki hesap çarşıya uymaz gibi görünüyor. Çünkü söz konusu olan dünya üzerindeki devletlerin kendi varlıklarını sürdürmesi ya da yaşaması değil işin içinde dünyanın tamamı var yani dünyanın güvenliği tehlikeye düşmüş vaziyette…

Ukrayna üzerinden Rusya’yı dizayn edelim derken tehlikeli bir oyun oynadılar. Gün geçtikçe işin içinden çıkılmaz hale dönüşüyor. İşin içinden nasıl çıkacaklarını şimdiden düşünmeye başladılar. Çünkü bundan önceki savaşlara bezemediği anlaşılmış görünüyor. Dünyanın da eski dünya olmadığı aşikar… Mevcut güvenlik sisteminin artık dünyayı koruyamadığı nihayet fark edilmiş durumda. Günaydın! Şimdi mi aklınız başınıza geldi? Şimdiye kadar neredeydiniz? Zenginlik uğruna gözleriniz görmez, kulaklarınız duymaz oldu ama yaptıklarınızla tüm insanlığa zarar verebilmek için elinizden geleni esirgemediniz.

Neyse konumuza dönelim.

Önce devletler sonra kıtalar herkes kendi güvenliklerini sağlıyordu. Artık bundan böyle eskisi gibi olmayacak. Yeni güvenlik sisteminde herkes birbirinin güvenliğinden sorumlu olacak. Bu husus bütün dünyayı ilgilendiriyor. İçinde yaşadığımız gezegenimizin bütünü korursak o zaman herkes hayatta kalabileceğinin farkına vardı. ‘Ben sınırlarıma asker koyarım, evimin etrafına duvar çekerim, bir de silahlı bekçi tutarım bana bir şey olmaz’ devri çoktan kapandı. Efendiler bu günkü vaziyet sizin eseriniz, öyle kolay kolay kaçarak sıyıramazsınız! Yakanıza birileri yapışacak. Nasıl bozduysa öyle de düzelt diyebilecek birileri çıkacak elbette.

Avrupa toprakları üzerinde Almanya ve Fransa ABD’ye ‘Sen bizim işimize artık karışma’ demeye getiriyorlar. Kendi aralarında kavgaya başladılar bile… Gelecek günlerde ne olacak zaman gösterecek.

Ukrayna topraklarına giren Rusya kolay kolay çıkmayacağa benziyor. Rusya kendi güvenliğini sağlayana kadar kalacağı ve bu süre zarfında daha da ilerleyeceği görünüyor.

Rusya-Ukrayna savaşı demek ABD ve AB ülkeleri ile Rusya savaşı demek! Tabi bunun yanında İngilizler de var ve bu ülkeler Ukrayna’ya sınırsız sayıda şartsız mühimmat ve paralı asker desteği sağlıyorlar.

Ayrıca Rusya, Çin, Hindistan ve İran gibi devletleri yanına almış görünüyor. Son günlerde Çin Ortadoğu’da ve Afrika kıtasında karşılıksız insani yardımlar sağlayarak kendini daha çok hissettirmeye çalışıyor. Bütün bunlar olurken ABD-İngiltere öncülüğünde ‘Küçük Avrupa’ adı altında ittifak oluşturmaya çalışıyorlar. İngiltere içinde olduğu Ukrayna-Polonya’yı merkeze alarak Baltık ve İskandinav ülkeleri ile NATO üyesi Türkiye Devletinin dahil edileceği yeni ‘mini pakt’ oluşturmaya çalışıyor.

Bu durumu gören Çin pratikte küresel güvenlik inisiyatifi ele almak için üç maddelik plan ileri sürüyor

1- Ukrayna topraklarında Rusya’nın güvenliğini esas alan barışın sağlanması,

2- NATO’nun alt unsurları vasıtasıyla Asya Pasifik’te genişlemenin durdurulması

3- Rusya ve Çin üzerindeki ABD yaptırımların kalkması.

Bu şartların kabulü halinde Ukrayna’nın, 1945’te kabul edilen hukuki seviyesine getirilmesinin sağlanması...

Çin’in, ABD ve AB ile güç mücadelesi yürüttüğü bilinir. İki kutuplu dünya yerine: Çin-Rusya –Hindistan başta olmak üzere ABD ve AB ile birlikte hareket etmeleri halinde beş kutuplu dünyayı yeniden inşa etmeyi sağlayabilecekleri amaçlanmaktadır.  Çin bu süreçte Rusya ile iş birliğine Hindistan’ın dahil edilmesi ve AB’yi de yanına almaları halinde Büyük Avrasya ortaklığı için birlikte hareket etmeleri durumunda, ABD’yi savaşsız çözüme zorlayabilirler. Bu durum Çinin başarı hanesine artı olarak yazılır. Çünkü Çin şu anda dünyanın dev projelerini hem finans bakımından, hem de teknik geliştirme konusunda son derece üstün meziyetlere sahip olan Almanya’yı yanına almış ve birlikte hareket ediyorlar. Almanya yaklaşık elli yıldır Afrika kıtasının ıssız çöllerinde dev teleskoplarla uzay çalışmalarının yanı sıra birçok çalışmayı da yapıyor. Bir yandan bu çalışmayı yaparken aynı zamanda Afrika halkına dokunuyor, onların güvenini kazanıyor. Çin ise Almanya’nın bu çalışmasından dolayı kısa yoldan faydalanmaya gayret ediyor.

Saygılarımla…

YORUM YAZ