YEREL

DÜNYANIN SINAVI

07.02.2021 - Pazar 17:02

Covid-19 tüm dünyayı ekonomik, turizm, eğitim, sağlık ve sosyal anlamda etkisi altına aldı. Pandemi süreci başladığında durumun bu kadar uzun süreceğini bilmemekteydik. 

Bu süreç sosyal hayatımızı olumsuz etkilemekle birlikte psikolojik ve fiziksel olarak da bizleri olumsuz anlamda etkiledi. Bu dönem kişiden kişiye zihinsel anlamda değişiklik gösterdi. Korku ve kaygı duygularımız arttı duygusal anlamda çöküşlere uğramamız ile birlikte çoğumuz içimize kapanır olduk. Bu nedenle bunalımlar ve stresler arttığı için agresiflik ön plana çıkabildi. Covid-19 nedeniyle yakınlarını kaybedenler de derin yaralar aldı.

Aynı zamanda kaygıların artması ile birlikte bazılarımız titizliğe önem vermezken bazılarımız da titizliğe aşırı önem verdiği için titizlik hastalıkları çıkabildi. Yüz yüze iletişimden uzak kaldığımız bu dönemde interneti daha fazla kullanır olduk özellikle çocuklarda internete daha bağlılık arttı. Evde çok bulunduğumuzdan dolayı kilo almalar yaygınlaştı. Aktivitelerden uzak kalmamız ile de çoğu şeyden mahrum kaldık. Zorunlu ihtiyaçlarımızı bile güçlükle karşılar olduk aynı zamanda insanlar çevresi ile yakın iletişimden uzak kaldı. Çocuklar eğitimden yoksun kalmaları yanında sosyallikleri de engellenmiş oldu, aynı zamanda yetişkinler de iş hayatında zorluklar yaşadı, yaşlılar da doğayı sadece pencerelerden izler oldu. Tüm yaş gruplarını bu anlamda etkiledi. Tabi ki bir takım toleranslar gösterildi fakat biz insanlar yüz yüze iletişim kurmayı ve bir takım şeyler paylaşmayı çok seviyoruz bu nedenle davranışlarımızı da etkiledi.

Bunları göz önünde tutarak maske, mesafe, hijyen kurallarına dikkat etmeliyiz bizleri her anlamda olumsuz etkileyen bu dönemi atlatacağız.

Mert ÇEMREK

YORUM YAZ
1 YORUM